Nak Gambar Lawa Seperti Profesional? Ini Dia 5 Tips Yang Boleh Anda Cuba Dengan Hanya Menggunakan Telefon Pintar!

 

Aktiviti bergambar dan memuatnaiknya di media sosial dilihat semakin terkenal dan menjadi trend di seluruh dunia. Tapi yang tak bestnya bila kita ambil gambar atau orang lain amikkan gambar kita mesti tak cantik.

Mungkin korang sendiri pernah mengalami situasi dimana bila orang lain ambilkan gambar kita elok jer, tapi bila  kita ambilkan gambar orang lain jadi senget lah, kabur lah dan macam-macam lagi sampai bad mood kawan tu dibuatnya!

Jadi, bagi mengatasi masalah seperti itu berlaku, jom kita tengok antara 5 tips yang boleh uolls cuba untuk dapatkan gambar yang lawa seperti professional dengan hanya menggunakan telefon pintar sahaja!

 

 

Tahu tak sebab apa sesetengah gambar yang diambil nampak flat dan tak menarik? Puncanya adalah suasana persekitaran yang tidak mempunyai tekstur untuk menaikkan kontra di dalam gambar tersebut. Kalau masa travel nanti, cuba cari tempat yang mempunyai seni bina atau reka dalaman yang menarik, dan jadikannya latar belakang untuk menangkap gambar kawan.

Posisikan kedudukan badan kawan mengiring sedikit dari kamera. Ini juga dapat bantu mengubah ilusi badan seseorang lebih kecil. Dengan latar belakang yang best, gambar yang diambil pasti lagi lawa!  

 

 

Telefon pintar sekarang biasanya dilengkapi dengan Night Mode untuk bergambar ketika waktu malam. Tapi kalau nak sempurna lagi, gunakan Pro Mode untuk pelbagai fungsi lain seperti ISO dan exposure. Cuba setting sendiri dengan menggunakan ISO yang rendah dan manual focus. Ini pastinya boleh membantu anda menangkap gambar waktu malam yang lebih jelas dan menarik. Jangan lupa, buat test shot pada setting anda sebelum tangkap gambar subjek anda!

 

 

Antara salah satu ciri-ciri gambar yang sempurna adalah gambar yang seimbang. Korang boleh guna gridline yang ada di telefon pintar untuk membantu dan memudahkan proses pengambilan gambar dengan lebih sempurna. Anda juga boleh gunakan ufuk atau kaki langit sebagai gridline bila nak bergambar masa travel nanti!

Ini adalah salah satu kaedah termudah dan paling berkesan untuk meningkatkan kualiti gambar. Lepas ni dah tak ada lah alasan gambar tak centre atau senget!

 

 

 

Pencahayaan yang baik sangat penting untuk menghasilkan sebuah gambar yang menarik.  Cuba korang bayangkan kalau gambar yang diambil tidak mendapat pencahayaan yang cukup? Sudah tentu gambar akan menjadi lebih gelap dan tak dapat nak focus pada subjek.

Kalau korang nak tahu, penggunaan cahaya semula jadi seperti matahari adalah pencahayaan yang terbaik untuk bergambar. Jika nak bergambar masa malam pula, pastikan subjek mempunyai tata cahaya yang perfect untuk menaikkan mood. Dengan adanya cahaya yang cukup ia boleh menjadikan gambar korang kelihatan lebih hebat dan menarik.

 

 

Ramai diantara pengguna telefon pintar sangat suka menggunakan filter, tetapi ini tidak bermakna korang boleh menggunakan semua filter sekaligus untuk bergambar. Korang cuma perlu menggunakan filter yang tidak terlalu over supaya ia tidak membuatkan gambar nampak pelik dan tidak asli.

Lebih baik korang edit sendiri menggunakan aplikasi editing seperti SnapSeed, Canva, atau aplikasi editing yang lain. Boleh juga dapat ilmu baru!

 

 

 

Selain Teknik, Ciri Kamera Telefon Pintar Anda Penting Juga!

 

Seperti yang anda tahu, baru-baru ini Apple baru sahaja melancarkan satu lagi keluaran terbaru iPhone yang pastinya menjadi perbualan ramai. Ya! Tepat sekali, iPhone 13 Pro! iPhone 13 Pro mempunyai sistem tiga kamera yang terdiri dari Telephoto, Ultra Wide dan Wide, untuk pelbagai jenis fotografi termasuk fotografi potret, makro dan fotografi waktu malam yang lebih clear! Kepada yang suka sangat seni fotografi ni, kena dapatkan cepat ni!

Kalau korang berminat dengan iPhone 13 Pro ini,tempat yang paling sesuai  untuk dapatkan iPhone idaman korang adalah di Senheng! Mesti ada yang akan tanya kenapa kena beli dekat Senheng ya?

Kalau korang nak tahu, sebenarnya ada banyak sebab dan faedah yang boleh korang miliki jika membeli di kedai Senheng! Antara faedah penting yang boleh korang nikmati adalah :

 

 • EKSTRA Jaminan Tambahan 1 Tahun untuk Ahli PlusOne
 • Pelan Bayaran Mudah 0% sehingga 36 bulan (untuk 13 jenis bank)
 • Promosi PWP (Purchase with Purchase)
 • 5% + 5% Pulangan Tunai S-Coin untuk aksesori original Apple yang terpilih
 • 50% Program Spot Tukar Beli Apple

Faedah Eksklusif untuk Pemegang Kad Kredit Tiga Bank Berikut!

 

Jika anda pemegang kad kredit Citibank, HSBC dan UOB, anda boleh menikmati faedah tambahan berikut:

 

 • Kad Kredit Citibank: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan Promate Adapter bernilai RM109 (untuk 400 pelanggan pertama)*
 • Kad Kredit HSBC: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan Powerbank 10,000 mAH bernilai RM129 (untuk 200 pelanggan pertama)*
 • Kad Kredit UOB: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan Powerbank 10,000 mAH bernilai RM129 (untuk 200 pelanggan pertama)*

*Jumlah pembiayaan minimum RM3000

 

Tak Ada Kad Kredit? Tiada Masalah!

 

Jika tiada kad kredit, anda boleh memohon salah satu program berikut, iaitu Skim Ansuran Mudah AEON Credit, Senheng PayLater powered by Boost Credit, dan myIOU Pay! Jom kita tengok faedah tambahan untuk program pembiayaan berikut:

 • Skim Ansuran Mudah Aeon Credit: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan pembesar suara tanpa wayar bernilai RM149 (untuk 300 permohonan yang berjaya)*
 • Senheng PayLater powered by Boost Credit: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan Powerbank 10,000 mAH bernilai RM129 (untuk 200 pelanggan pertama)*
 • myIOU Pay: Nikmati e-baucar bernilai RM100 dan Powerbank 10,000 mAH bernilai RM129 (untuk 200 pelanggan pertama)*

*Jumlah pembiayaan minimum RM3000

 

Haa! Mudah je kan nak dapatkan telefon idaman anda? Kalau macam ni mesti ramai yang akan jadi jurugambar yang profesional lah. Cepat, miliki iPhone 13 Pro anda dari Senheng sekarang di sini! Atau kunjungi cawangan Senheng terdekat anda. Jumpa anda di sana!